5S methode in de maakindustrie

Maak- en productiebedrijven zoeken actief naar oplossingen en optimalisaties voor het stroomlijnen van processen, het vergroten van veiligheid en het verhogen van de algehele kwaliteit van producten. Met grondstoffen en goede arbeidskrachten die steeds schaarser en kostbaarder worden, is het zaak om zo efficiënt, veilig en winstgevend mogelijk te werken. De 5S-methode is een duurzame investering in structureel beter maken, voor élke maker.

5S foto

Grootste uitdagingen in de maakindustrie

Bedrijven in de maakindustrie kennen specifieke uitdagingen. Uitdagingen met betrekking tot het optimaliseren van productieprocessen, het vinden en binden van geschikt personeel en het verminderen van verspilling – zowel van materialen als tijd. 5S Company en CI Company zetten de ideologie van de 5S-methode en Lean-filosofie in om klinkende resultaten te realiseren. Aan de hand van vijf thema’s maken we de uitrol en het effect van de 5S-methode voor de maak- en procesindustrie inzichtelijk en tastbaar.

  • Vakbekwame mensen zijn steeds lastiger te vinden. Een professionele uitstraling helpt bij het enthousiasmeren en verleiden van de juiste mensen.
  • Opleidingen zijn niet meer wat ze waren: bedrijven moeten zelf mensen (snel) kunnen opleiden.
  • De nieuwe generatie wil vaker ‘geboeid’ en ‘uitgedaagd’ als het om werk gaat. Kortom: het werk moet leuker zijn dan bij de concurrent.
  • Produceren in Nederland wordt steeds lastiger met de toenemende arbeidskosten en concurrentie uit lagelonenlanden. Hierdoor is het van belang om niet te duur te zijn en snel (maatwerk) te kunnen leveren.
  • Lokaal produceren zorgt voor minder grote voetafdruk, maar betekent dat je processen goed moet inrichten om te kunnen concurreren met het buitenland want prijs blijft voor velen nog leidend.

Concrete oplossingen voor actuele thema’s

Als betrokken partner voor bedrijven in de maakindustrie weten we welke uitdagingen de bedrijven in deze sector ervaren. En belangrijker: we hebben onze diensten hier zodanig op afgestemd, dat er voor elke uitdaging een passende oplossing is.

Terugverdientijd (ROI)

De winst van 5S is niet altijd direct zichtbaar. Dit heeft als gevolg dat (hoger) management soms het nut van procesverbetering en werkplekoptimalisatie niet direct inziet: ‘If it ain’t broke, don’t fix it’. Investeren in iets dat niet direct iets oplevert, dat is voor veel bedrijven – zeker in deze tijd – een grote stap. Maar, niets doen is nog véél kostbaarder. Er zijn veel verborgen kosten. Directie ziet slechts 4% van alle problemen. Wij gaan met de mensen van de werkvloer aan de slag. De mensen die 100% van de problemen en verborgen kosten kennen.

Directie ziet maar 4 % van problemen t.o.v. werknemers die 100% zien.

Impact:
– Bedrijven blijven hangen in oude patronen
– Ongeorganiseerde en onveilige werkomgeving
– Toename van werknemersontevredenheid en stress
– Verstoorde processen, langere wachttijden
– Verborgen inefficiency: dagelijkse problemen kosten onnodig tijd, moeite en geld en zorgen op termijn voor frustratie bij medewerkers

Oplossing:
Een goede, laagdrempelige kennismaking met de 5S-methode is starten met een kleinschalig traject. Begin met één afdeling en behoud de volledige controle over de uitrol en vooruitgang. Door het registreren en documenteren van de benodigde stappen, ontstaat een blauwdruk voor andere afdelingen. Aan de hand van een audit of Gemba walk maken we verbeterpotentieel zichtbaar voor een 5S- of CI-traject

Advies:
Met het 5S Activatieprogramma maken bedrijven stapsgewijs kennis met de 5S-methode. Alle aspecten rond 5S komen aan bod en op de werkvloer wordt een klein werkgebied aangepakt. Het pakket is een kleine investering in zelf starten met 5S en een praktische kennismaking met de voordelen van werkplek- en procesoptimalisatie. Het 5S-Activatieprogramma wordt vaak gecombineerd met een 5S-training of 5S-coaching.

5S ACTIVATIE PAKKET

Aan de slag met 5S tegen een lage investering met het 5S activatie pakket. Onder de professionele begeleiding van 5S Company. Inclusief praktische hulpmiddelen en speciaal ontwikkelde software.

> HET ACTIVEREN VAN 5S

5S TRAINING

De 5S-training is erop gericht om iedereen binnen een bedrijf bekend te maken met de 5S-methode. Werk aan het effectief implementeren binnen uw organisatie en word een ster in 5S!

> EEN TRAINING OP MAAT

GEMBA WALK

De eerste kennismaking en analyse op de werkvloer. Tijdens de Gemba-Walk worden processen en verspillingen nauwkeurig in kaar gebracht voor een effectieve uitrol van de 5S-methode.

> MAAK VOORTGANG ZICHTBAAR

output in aantallen (first time right)

Klanten verwachten dat producten voldoen aan alle (kwaliteits)eisen. Bedrijven vertrouwen erop dat deze producten in één keer goed ‘van de band rollen’. ‘First Time Right’ is voor veel bedrijven in de maakindustrie een essentiële voorwaarde voor productiviteit, marges en winstgevendheid. Om output in aantallen te kunnen waarborgen is niet alleen werken met goede machines van belang, maar ook werken met en het behouden van de juiste mensen en procedures.

Impact:
– Onvoldoende kennis brengt bestaansrecht in gevaar
– Klanten kiezen voor een concurrerend bedrijf
– Productietargets worden niet meer gehaald of verbetering stagneert
– Gezondheids- en stressklachten bij medewerkers
– Veel verloop van gekwalificeerd personeel
– Een onaantrekkelijke werkgever

Oplossing:
De 5S-methode maakt verspillingen zichtbaar en reduceert impact op productiviteit. Door het ontwikkelen van medewerkers op basis van 5S-trainingen, worden binnen organisaties nette, georganiseerde werkplekken gecreëerd en leren medewerkers verspillingen zien. Zo wordt de werkvloer niet alleen een prettige en veilige werkomgeving, waar medewerkerstevredenheid en verbeteringen gestimuleerd worden, ook vormt de werkomgeving een sterk visitekaartje richting klanten.

Advies:
5S Company en CI Company brengen processen goed en duidelijk in kaart. Door het visualiseren van processen, in samenwerking met het management en de mensen op de vloer, creëren we verbinding tussen verschillende afdelingen in een bedrijf. Samen werken we aan beter samenwerken. Met elkaar, voor de klant. Deze verbeteringen dragen bij aan het grotere doel van organisaties: in één keer goed en op tijd.

Verschillende 5S-trainingen zijn geschikt voor het vergroten (of opfrissen) van kennis van medewerkers en het effectief implementeren van 5S binnen een organisatie. Het doel van de trainingen is medewerkers in staat stellen zélf 5S in praktijk toe te passen. Omdat elk bedrijf en elk proces uniek is, is elke 5S-aanpak dit ook. 5S Company en CI Company geven met een hands-on-mentaliteit van begin tot eind sturing aan een traject, onder meer via de 5S App en 5S-audits.

5S METHODE

Scheiden, schoonmaken, schikken, standaardiseren en standhouden. Dit zijn de 5 S’en van de 5S-methode. Lees alles over de voordelen en het toepassen van de 5S-methode, de specialiteit van 5S Company.

> WAT IS DE 5S METHODE?

5S APP

Krijg meer inzicht en controle over de resultaten van uw 5S-uitrol met de 5S App. De applicatie ondersteunt u bij het borgen van 5S op de werkvloer en het eenvoudig uitvoeren van 5S-audits.

> 5S-APP: VERBETER RESULTATEN

5S AUDIT

Beoordeel het 5S-niveau van de werkvloer met een 5S-audit en controleer of 5S effectief is toegepast binnen de organisatie. Of vraag een 5S-audit aan voor het bepalen van het 5S-niveau op uw werkvloer.

> ONTDEK UW 5S NIVEAU

gebrek aan kennis en tijd

Bedrijven die succesvol zijn, maken veelal een snelle groei door. De druk staat vol op de ketel. Naast het draaien van productie en het behalen van deadlines, spelen ook wet- en regelgeving een belangrijke rol binnen processen. Duurzaam ondernemen met het oog op milieu en mens gaat in praktijk vaak lastig hand in hand met leveren. De druk vanuit het management, de verantwoordelijkheid van teamleiders en het uitvoeren van werkzaamheden door de medewerker: elke dag opnieuw moet er volop geleverd worden. Hoe vindt een bedrijf de (kostbare) tijd om te starten met 5S?

Impact:
– Wie geen tijd maakt voor optimalisatie, verliest tijd
– Niet volledig starten met werkplekoptimalisatie kost tijd en geld
– Zonder opvolging wordt 5S vergeten of onvoldoende toegepast
– Zonder borging zijn 5S- en Lean-processen niet zichtbaar en merkbaar

Oplossing:
5S Company en CI Company bieden actief ondersteuning bij het gehele 5S-traject: van Gemba tot borging. Uiteraard is het ook mogelijk om de 5S-implementatie volledig uit handen te geven en door 5S Company en CI Company te laten uitvoeren. Wie er ook in de lead is, wij houden het overzicht. Het respectvol aanhoren en aansturen van medewerkers, overleg over planning: wij blijven betrokken bij elk project. Ook steken we zelf de handen uit de mouwen op de werkvloer om de implementatie zo soepel en daadkrachtig mogelijk uit te voeren. Met een sterke focus op boring van 5S-trajecten nemen wij de verantwoordelijkheid voor het succes van uw 5S-implementatie.

Advies:
Voor het borgen van verbeteringen binnen een bedrijf zijn speciale applicaties ontwikkeld, de 5S App en de Safety App. Deze applicatie geeft een up-to-date en compleet overzicht van voortgang en verbetering, maar ook van verstoring en verspilling. Deze input wordt tijdens audits gebruikt om opnieuw de focus te leggen op procesverbetering. Hierbij zetten we tal van verschillende methodieken in, zoals: Training Within Industry (TWI), Kaizen, Pressure Cooker en ketenprocessimulatie. Door het creëren van bewustwording krijgen we uw mensen mee en houden we uw mensen vast, met duurzame procesverbetering als resultaat.

5S IMPLEMENTATIE

5S kan toegepast worden op elke werkvloer, binnen iedere sector. Ontdek hoe 5S Company u helpt bij veiliger, efficiënter en winstgevender werken. Een succesvolle 5S-implementatie in drie fases.

> ALLES OVER 5S-IMPLEMENTATIE

SAFETY APPLICATIE

Verlaag de drempel voor het uitvoeren van veiligheidsregistraties en verminder de kans op ongelukken op de werkvloer met de safety-app. Een eenvoudige tool van 5S Company.

> VERMINDER ONGELUKKEN

PROCES VERBETERING

Door het zetten van de juiste stappen samen met CI Company efficiënter en sneller het proces verbeteren binnen uw organisatie. Ontdek hier onze ervaring in de verschillende industrieën.

> BEKIJK HIER DE ERVARING VAN CI-COMPANY

verbetercapaciteit

Voor het behalen van bedrijfsdoelstellingen heeft elke organisatie voldoende capaciteit van mens en machine nodig. Het waarborgen van efficiënte en doelbewuste bedrijfsprocessen en bedrijfsgroei, vraagt om het vergroten van kennis en verbeteren van kunde binnen het bedrijf. 5S en Lean werken als versnellers van de verbetercapaciteit en dragen bij aan het het waarmaken van zakelijke ambities.

Impact:
– Verbeteren kan alleen met de juiste (interne) kennis
– Een organisatie is net zo goed als het personeel
– Verbetering waarborgen vraagt om goede opvolging

Oplossing:
5S Company en CI Company brengen de verbetercapaciteit van organisaties in kaart. Door het doorgronden en inzichtelijk maken van processen en de verborgen fabriek creëren wij een roadmap voor duurzame verbetering – zowel op korte als op lange termijn. Het inhuren van een externe specialist betekent dat er geen druk op de eigen organisatie ligt. De consultant is in de lead, behoudt het overzicht en draagt de verantwoordelijkheid voor de implementatie en boring van het gehele proces.

5S DIENSTEN

Er zijn verschillende 5S diensten binnen 5S Company om 5S binnen uw organisatie tot een succes te maken. Ontdek de voordelen van de verschillende 5S diensten.

> WELKE 5S DIENSTEN ZIJN ER?

5S PROGRAMMA'S

Een 5S-uitrol die aansluit bij de behoefte en actuele uitdagingen binnen een organisatie, om zo te slagen in echt efficiënt en veilig werken. En daarom heeft 5S Company verschillende 5S programma’s ontwikkeld.

> ONTDEK DE VERSCHILLENDE 5S PROGRAMMA’S

LEAN DIENSTEN

Ontdek meer over de verschillende methodes tools die we gebruiken. Startend met een Gemba walk, Strategy Deployment, Lean Roadmap, , Value stream mapping, kaizen, operationeel management, TWI, 5S en nog veel meer.

> BEKIJK HIER DE DIENSTEN VAN CI COMPANY

duidelijke lean-strategie

Het succesvol toepassen van de Lean-methode is voor veel bedrijven een belangrijke volgende stap op weg naar efficiënter, veiliger en winstgevender werken. Natuurlijk willen organisaties zo snel mogelijk resultaat zien, voordat zij het succes hiervan (h)erkennen. De praktijk leert dat het succes van Lean een kwestie is van blijven verbeteren. Waar wilt u heen en welke stappen moet u zetten om hier te komen?

Impact:
– Geen goed inzicht in (productie)processen en informatiestromen
– Het kiezen van de verkeerde strategie
– Niet in staat verspillingen te herkennen
– Onbekwaamheid in het verwijderen van verspillingen
– Aansluiten van dagelijkse sturing en strategie is onvoldoende

Oplossing:
CI Company heeft veel ervaring met verschillende Lean-transities en is daardoor de geschikte partner voor het ondersteunen van bedrijven die ‘Lean’ willen integreren in de organisatie. Samen met het bedrijf wordt de Lean-strategie bepaald, wordt vastgesteld welke stappen hiervoor moeten worden gezet en hoe het gehele proces ingericht wordt. CI Company draagt de verantwoordelijkheid en blijft gedurende het gehele proces in de lead.

Wij definiëren de roadmap, samen bewandelen we de weg naar een meer professionele uitstraling. Dit doen we op hoog niveau, tot in detail. Vanaf de kennismaking en intake wordt het gehele traject gevisualiseerd. Dit draagt bij aan het duidelijk overbrengen van informatie, zodat de stappen voor iedereen duidelijk en eenvoudig te begrijpen zijn. Zo brengen en houden we mensen aan boord van de Lean-reis – van de werkvloer tot hoger management.

LEAN STRATEGIE

Elk bedrijf is anders, vanuit de gezamenlijk bepaalde lean implementatie strategie, vanzelfsprekend 100% in lijn met de bedrijfstratiege, wordt de lean aanpak bepaald, deze is gestandaardiseerd en afgestemd op de strategie

> STRATEGIE ONWIKKELING

LEAN AANPAK

Onze aanpak is gestructureerd aan de hand van verschillende opeenvolgende stappen. We werken met de A3-denkwijze en methodiek om projecten uit te voeren, vast te leggen, te communiceren en voortgang te bespreken

> DE AANPAK VAN CI COMPANY

OPERATIONEEL MANAGEMENT

Het dagelijks bespreken van prestaties en afwijkingen voor betere focus en verbeteringen te borgen. Wij kunnen helpen deze structuur op te zetten en te coachen. Een belangrijk ingrediënt om een lerende organisatie te creëren.

> MEER METHODES ONTDEKKEN?

OVER CI COMPANY

We begeleiden organisaties in hun lean transitie. Bieden ondersteuning van strategieontwikkeling tot en met praktische uitvoer van verbeteracties en coachen van werknemers. Effectief en slimmer samenwerken.

> SAMENWERKEN MET CI COMPANY

Wat onze klanten zeggen

Impressie 5S in de maakindustrie

OOK STARTEN MET 5S IN UW INDUSTRIE?