De 5 superkrachten van 5S

5S: slim, veilig en efficient werken

Het omarmen van de 5S-methodiek levert bedrijven veel voordelen op. Voordelen die in de huidige markt het verschil maken tussen een stabiele, productieve organisatie en een bedrijf dat elke dag opnieuw geconfronteerd wordt met terugkerende strubbelingen.

Een tekort aan personeel of een groot verloop onder arbeidskrachten. Te veel of juist te weinig voorraad van – steeds duurder wordende – materialen. Een onveilige, rommelige werkomgeving. Deze vaak herkenbare zaken zijn van directe invloed op de productiviteit en efficiëntie van uw organisatie. De 5S-methode richt uw manier van werken opnieuw in. Met als resultaat een veilige, prettige, opgeruimde werkplek, met minimale verspilling en maximale efficiëntie. Dit is waarom uw bedrijf in 2022 5S meer dan ooit nodig heeft.

De 5 superkrachten van 5S

De 5 superkrachten van 5S

5S is hét startpunt voor bedrijven die meer uit bestaande middelen en processen willen halen. Door het optimaliseren van de dagelijkse gang van zaken draagt 5S bij aan een ingrijpende stijging van efficiëntie, veiligheid op de werkplek en werkgeluk, terwijl tegelijkertijd verspilling – van materialen en uren – fors verminderd wordt. Het resultaat? Een ijzersterke, productieve en duurzame organisatie, die met dezelfde middelen méér doet.

Krappe arbeidsmarkt? Niet uw probleem

Bedrijven staan door de actuele situatie op de arbeidsmarkt voor grote uitdagingen. Het vinden én behouden van (gekwalificeerd) personeel is, zeker binnen de productiesector, vaak een strijd. Met als gevolg dat de efficiëntie en productiviteit lang niet altijd binnen de gestelde bedrijfsdoelen vallen. 5S maakt in een krappe arbeidsmarkt het verschil. Want waarom moet u op zoek naar nieuw personeel, als u bestaande arbeidskrachten beter, veiliger en slimmer kunt laten werken?

Effectief werken, begint van binnenuit. Als u de 5S-visie omarmt en goed integreert binnen bestaande processen, blijkt dat u met dezelfde handen méér werk kunt verrichten. Puur door training in efficiëntie. Kleine aanpassingen in denken en doen leveren onder de streep een grote (tijd)winst op. Denk alleen maar aan een opgeruimde, schone werkplek, waardoor medewerkers sneller en veiliger werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Maximaal benutten van mens en materiaal

5S is erop gericht om de verborgen fabriek af te breken. Op de goede manier. Hoe minder uw mensen bezig zijn met zaken die productiviteit afremmen, hoe groter de werktevredenheid, werkveiligheid en marges. Binnen de 5S-methodiek ligt de focus op het voorkomen en terugdringen van verspilling – van tijd én materialen. Een effectieve oplossing om capaciteit en kosten te controleren en optimaliseren. Maximaal resultaat door het maximaal gebruiken van mensen en materialen.

5S helpt bij het identificeren van inefficiëntie door de 5 superkrachten van 5S:

 1. Het effectief inrichten van arbeidsprocessen
  Door het ontwikkelen van gestandaardiseerde werkprocessen, voornamelijk met het oog op ergonomie en netheid van de werkplek, haalt u meer uit mensen en middelen.
 1. Verminderen van verspilling
  De kosten van materialen stijgen. Bedrijven die 5S niet uitvoeren hebben aantoonbaar meer kosten door overproductie, overbezetting en te grote voorraden. 5S Lean is specifiek ontworpen te grote uitgaven aan bedrijfsmiddelen te voorkomen.

 2. Een toename van productiviteit
  Het effect van efficiënt werken en het succesvol verminderen van verspilling, zorgt voor een toename van productiviteit. Dit betekent dat u binnen een krappe arbeidsmarkt niet op zoek hoeft naar meer personeel, maar juist investeert in het behouden en opleiden van bestaande arbeidskrachten.

 3. Het realiseren van een veilige werkplek
  Een andere bijkomstigheid van 5S is een toename van veiligheid op de werkvloer. Een goed georganiseerde, opgeruimde werkplek verlaagt de kans op schades aan equipment, materiaal en (arbeids)ongevallen.
 1. Werken leuker maken
  Door het stabiliseren van werkprocessen en het trainen van uw mensen, wordt werken leuker. Spullen en gereedschappen liggen altijd op de plek waar deze horen en afspraken zijn voor iedereen duidelijk. Elke werkplek is een veilig en opgeruimd domein waar niet harder, maar slimmer gewerkt wordt.

Meten van verspilling en blijvend optimaliseren

5S Company neemt de gehele implementatie van 5S voor rekening. Van analyse en uitvoer tot nazorg. Daarbij worden verschillende essentiële stappen genomen om de 5S-aanpak aan te laten sluiten op de specifieke uitdagingen van elke werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het meten van verspilling van materialen, tijd en productiviteit tijdens een 5S-audit. Aan de hand van deze meting wordt de status van de werkplekken bepaald.

Na de implementatie van 5S start de verdere optimalisatie van werkplekorganisatie. CI Company, partner van 5S Company, ondersteunt bedrijven bij het verder elimineren van verspilling en het laten aansluiten van integrale bedrijfsactiviteiten op continue veranderingen. Door de flexibiliteit van organisaties te versterken met behulp van programma’s als Training Within Industry en Kaizen investeren bedrijven in een verbetercultuur die het mogelijk maakt blijvend mee te bewegen met belangrijke uitdagingen als een veranderende klantvraag, technische mogelijkheden en wettelijke eisen binnen uw sector.

5S zelf implementeren?
Wilt u zelf 5S implementeren binnen uw bedrijf? 5S Company verzorgt tevens programma’s en trainingen voor 5S-introductie en -activatie. Hierbij krijgen bedrijven professionele ondersteuning en coaching gedurende het gehele traject en toegang tot de tools van 5S Company. Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten.

Blijf op de hoogte van het laatste 5S-nieuws

Op de hoogte blijven van 5S-nieuws, actuele ontwikkelingen en innovatieve oplossingen voor een efficiënte, veilige werkplek en optimale werkplekorganisatie? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

MAAK SNEL VERSCHIL MET ONS ACTIVATIE PAKKET!

We hebben nu een 5S activatie pakket waarmee u snel kunt starten tegen lage investering!