AVR Duiven tilt zijn productiviteit naar een hoger niveau met 5S

"AVR Duiven tilt zijn productiviteit naar een hoger niveau met de kracht van 5S: Efficiëntie en netheid op de werkplek"

AVR Duiven is in 2022 gestart met 5S bij afdeling logistiek. Hieronder lees je hoe AVR Duiven zijn productiviteit naar een hoger niveau tilt met 5S. Met daarbij hun ervaringen tot nu toe.

AVR Duiven

Waarom 5S-uitrol bij AVR Duiven?

AVR Duiven is een toonaangevend bedrijf in de afvalverwerkingsindustrie. Ze verbranden jaarlijks ongeveer 400 duizend ton afval om warmte, energie en stadswarmte te produceren. “Onze 3 verbrandingslijnen zijn essentieel voor ons bedrijf en we willen dat onze werkplek efficiënt en netjes is ingericht. De 5S-methode is een methode om de werkplek efficiënt en netjes in te richten. Het draait om Scheiden- Schoonmaken – Schikken – Standaardiseren en Standhouden. We hebben gezien hoe effectief de 5S-methode kan zijn toen we een kijkje namen bij onze collega’s op vestiging Rozenburg. Door deze stappen te volgen, kunnen we een veilige, georganiseerde en gestandaardiseerde werkplek creëren. Dit is vooral belangrijk voor ons bedrijf, omdat we werken met afval en vaak te maken hebben met weersinvloeden. Dit kan leiden tot chaotische situaties als we niet gestructureerd werken. Daarnaast zijn we vanaf de start al bezig om ons werk op de juiste manier in te vullen en te optimaliseren. Met 5S hebben we de volgende stap gezet” aldus Frank Dekker, Meewerkend Voorman bij AVR Duiven. Dit brengt de productiviteit naar een hoger niveau met 5S.

Terugblik op de 5S-implementatie

Met drie knallende actiedagen hebben we samen met AVR de handen uit de mouwen gestoken. AVR wist deze perfect te plannen in juni tijdens de Total Plant Shutdown. Terwijl alle machines stillagen vanwege groot onderhoud, zag het logistiek team hun kans om de 5S-implementatie grondig aan te pakken. Op dit moment hadden ze geen andere verplichtingen dan het ondersteunen van de buitenfirma’s. Dus heeft AVR deze kans met beide handen gegrepen. Er is een grote schoonmaak gehouden en een standaardisatie van alle schoonmaaktaken per machine. Hierdoor is het onderhoud van de machines eenvoudiger en efficiënter. Het onderhoud van de machines is eenvoudiger en efficiënter geworden. Dit hebben we bereikt door een grote schoonmaak te houden en de standaardisering van alle schoonmaaktaken per machine. Bovendien is het ‘Onder Handen Werk’ proces standaardiseren in combinatie met 5S-nazorg, waardoor de cultuur echt kan veranderen.

5S EN CONTINU VERBETEREN

“De uitrol van 5S-Company was gemoedelijk, amicaal en op een leuke manier gedaan. Het management was al bekend met 5S in Rozenburg en stond er volledig achter, dus het werd goed opgepakt. De implementatie was super, mede omdat we hier goed de tijd voor hadden. Wij zijn volledig gefocust op 5S en doen er alles aan om dit continu te verbeteren. We hebben niet alleen een 5S-bord en app. Ook een dagstart waarin we de resultaten van gisteren bespreken en onze verbeterideeën delen. Het is een integraal onderdeel van onze dagelijkse routine om ons terrein schoon en netjes te houden. Onze jongens beginnen hun dag met het opruimen van het terrein, omdat we begrijpen dat dit ons visitekaartje is. Alles netjes terug te zetten en het terrein schoon te houden. Hierdoor laten we zien dat we trots zijn op wat we doen en streven we naar perfectie.”

Je kan het nooit in 1 keer goed doen, dit is en blijft een proces!

Teamwork is voor AVR de sleutel tot succes. Frank Dekker weet dat als Voorman als geen ander. “Ik ben dan ook vol enthousiasme begonnen met het motiveren van mijn team om samen ons doel te bereiken. Dat is niet altijd even gemakkelijk geweest om medewerkers mee te krijgen in dit proces, niet iedereen was direct overtuigd. Sommigen hebben meer structuur nodig dan anderen. Maar we hebben uiteindelijk wel allemaal hetzelfde doel voor ogen en daar draait het om.

Daarnaast is de laatste S van ‘standhouden voor AVR wellicht wel de grootste uitdaging voor de toekomst. “Soms is het gemakkelijk om af te dwalen, maar moeilijk om stand te houden.

Operationeel managment en 5s-app

Elke ploeg heeft zijn eigen voorman en we houden elkaar scherp. We beginnen onze dag met een dagstart. Waarin we onze plannen voor die dag bespreken en we hebben een bord waarop we onze voortgang bijhouden. Bovendien werken we met de handige 5S-app. Hier staat alles overzichtelijk weergegeven en weet je precies wat er nog moet gebeuren. We beschikken over een team vol met gedreven professionals, waarvan de motor al op volle toeren draait met innovatieve verbetervoorstellen. Dat zie je ook terug in de kleine dingen. Zoals de vraag: ‘Mag ik even de tablet?’ of ‘Dit ziet er niet uit, laten we dat even opruimen.’ Dat zijn de signalen dat we op de goede weg zijn en dat we samen ons doel gaan bereiken.”

Wat heeft de 5S implementatie opgeleverd? Productiviteit naar een hoger niveau met 5S

“De implementatie van 5S was een absolute game-changer voor ons team. We zijn ons veel bewuster geworden van onze werkomgeving en hebben ons werk nu gestroomlijnd en super efficiënt gemaakt. Het resultaat? Meer plezier en voldoening in ons werk! We realiseerden ons dat kleine dingen een groot verschil kunnen maken. Zo was ons bord in de hal bijna onleesbaar, maar na het schoonmaken ervan, was het weer als nieuw. Het lijkt misschien klein, maar het heeft een enorme impact gehad op de manier waarop we nu werken. We zijn nu veel meer gefocust op orde en netheid, wat onze werkplek nog aangenamer maakt. We hebben onze spullen nu altijd binnen handbereik omdat alles een vaste plek heeft. En als kers op de taart, hebben we zelfs complimenten van de directeur gekregen. We zijn enorm trots op wat we hebben bereikt. Ook kunnen we niet wachten om onze werkplek in de toekomst nog georganiseerder en schoner te maken.”

Dankbaar zijn we voor het vertrouwen dat AVR Duiven en natuurlijk AVR Rozenburg in ons heeft gesteld. Wil je op de hoogte blijven van de verdere stappen die we zetten in onze reis naar continue verbetering? Houd ons dan goed in de gaten!

5S bij AVR logistiek in Duiven

Maak kennis met AVR Duiven

Specialist in restafvalverwerking, AVR! Ze zetten zich in om afval om te zetten in waardevolle grondstoffen en energie voor huishoudens en bedrijven. Hun ambitie is om bij te dragen aan een schone wereld waarin niets onbenut blijft. Maar ook wat waardeloos lijkt, weer waardevol wordt gemaakt. Ze werken aan positieve verandering, iedere dag weer, met een nuchtere kijk en praktische oplossingen. AVR heeft twee locaties in Duiven en Rozenburg waar energie en grondstoffen uit restafval worden gewonnen. In Den Haag, Utrecht en Rotterdam staan vier overslagstations. Met hun innovatieve aanpak en toewijding aan duurzaamheid is AVR een pionier in de circulaire economie. Ook draagt AVR bij aan een betere wereld voor ons allemaal.

Lees ook ervaring bij de Nascheidingsinstallatie (NSI)

Klantervaring bij AVR logistiek

Website CI Company

Website AVR Duiven

AVR Duiven

Blijf op de hoogte van het laatste 5S-nieuws

Op de hoogte blijven van 5S-nieuws, actuele ontwikkelingen en innovatieve oplossingen voor een efficiënte, veilige werkplek en optimale werkplekorganisatie? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

MAAK SNEL VERSCHIL MET ONS ACTIVATIE PAKKET!

We hebben nu een 5S activatie pakket waarmee u snel kunt starten tegen lage investering!