Stap voor stap naar geoptimaliseerde processen: het 5S-activatiepakket bij Sunshine Group

“Stap voor stap naar geoptimaliseerde processen: het 5S-activatiepakket bij Sunshine Group”

In februari 2023 mocht 5S-Company het 5S activatie programma uitvoeren bij Sunshine Group in Doetinchem. Hieronder lees je hoe Sunshine Group 5S geactiveerd heeft en hun ervaringen daarbij.

Waarom 5S-activatiepakket bij Sunshine Group?

Het 5S-activatiepakket is uitgevoerd bij Sunshine Group om een nog efficiëntere structuur en organisatie in het magazijn te bewerkstelligen. Nick Helmink, supply chain manager bij Sunshine Group, merkte bij zijn aanstelling dat het magazijn nog niet optimaal georganiseerd was. Ondanks het zelfsturende team, was er ruimte voor verbetering in structuur en onderlinge werkafspraken.

“We zijn vastbesloten om de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden aan te pakken. En willen we een cultuur van verbetering en efficiëntie creëren binnen Sunshine Group”, verklaarde Nick. ” Vanwege de gedrevenheid en betrokkenheid van 5S-Company, zowel op hun website als tijdens het kennismakingsgesprek, hebben we besloten met hen samen te werken. Miranda en Mariëlle van de 5S-Company kwamen naar ons bedrijf om de situatie te analyseren en interviews af te nemen”, voegde Nick toe. “Het doel was om de 5S-methode toe te passen en een nieuwe bewustwording onder onze medewerkers te creëren. We waren onder de indruk van hun aanpak.”

Nick benadrukte het belang van de praktische benadering van 5S-Company. “Ik heb vaak gezien dat trainingen alleen bestaan uit leuke spellen en theoretische kennis. Juist daar waar een pragmatische insteek van groot belang is. 5S-Company pakt niet alleen het probleem aan, maar gaat ook daadwerkelijk met je mee op de werkvloer en voert regelmatige audits uit. Het voelt ook niet alsof je alleen een product koopt; je koopt eigenlijk kennis en diensten, maar ook een samenwerkingsverband.”

Uitdagingen op weg naar een gestroomlijnde werkcultuur

In eerste instantie werd verwacht dat de integratie van 5S in de bedrijfscultuur van Sunshine Group een grote uitdaging zou zijn. Echter bleek dit uiteindelijk mee te vallen. “Een concreet voorbeeld hiervan is ons actieve beoordelingsproces. We hebben een standaardprocedure opgesteld met instructievideo’s en duidelijke materialen waardoor iedereen nu de tent kan opbouwen. Dit zorgt ervoor dat we niet meer afhankelijk zijn van enkele bekwame personen om dit te doen.

Echter waren er andere onverwachte uitdagingen waar Sunshine Group mee te maken kreeg. Een van deze uitdagingen was het beheren van de rode veiligheid labels. Het personeel was verrast over hoe snel deze labels zich opstapelden. Ze realiseerde zich dat er een rommelige situatie was ontstaan. Het schoonhouden van de werkplek en het betrekken van medewerkers bij opruimen en beslissingen over overtollige voorraden, bleek een uitdaging op zich. Het werd zelfs als een “leuke uitdaging” ervaren om juist bewustwording te creëren rond overtollige voorraden. En daarnaast de mogelijkheid om deze te verkopen” aldus Nick.

Implementatie van het 5S-activatiepakket

Sunshine Group heeft stap voor stap het 5S-activatiepakket geïmplementeerd in hun magazijn, beginnend met specifieke secties zoals retour- en opbouwafdeling. Ze streven ernaar om steeds meer belangrijke activiteiten aan te pakken, zoals het optimaliseren van processen voor beurzen. Ze blijven geleidelijk verbeteringen aanbrengen via interne audits, zelfs tijdens het hoogseizoen. Daarnaast hebben ze als plan om het 5S-principe overal in het magazijn toe te passen. Het magazijn er over het algemeen goed georganiseerd uitziet, maar er zijn nog gebieden waar Sunshine Group begeleiding en aandacht aan wil besteden. Met name op het gebied van veiligheid. Ze hebben vaste plekken voor materialen en middelen geïmplementeerd. Daarnaast evalueren voortdurend hun processen om verspilling te elimineren volgens de 5S-principes. In juli heeft er nog een audit plaatsgevonden, om de voortgang te beoordelen. Sunshine Group streeft naar een groei van 25% naar 65% verbeteringen en consistentie binnen het eerste jaar.

Het implementatieproces werd verrassend vlot doorlopen. In eerste instantie waren we bezorgd over het aanpakken van een beperkt gebied binnen ons uitgestrekte magazijn met verschillende merken. Echter hebben we met een bescheiden team van acht personen gemerkt dat het mogelijk is om significante verbeteringen te realiseren. Gelukkig waren alle teamleden enthousiast om de handen uit de mouwen te steken en zich te richten op een specifiek gebied. Dit resulteerde juist in een geactiveerd team met een positieve betrokkenheid.

Het behouden van de betrokkenheid van mensen is altijd cruciaal en een voortdurende uitdaging waar Sunshine Group hard aan werkt. “We luisteren actief naar onze medewerkers. We moedigen hen aan om deel te nemen aan het verbeteringsproces en ideeën aan te dragen.” Het feit dat ze gehoord worden, stimuleert en motiveert hen. “Onze aanpak is gebaseerd op gedeelde verantwoordelijkheid. We hebben een 5S-coördinator, maar we willen niet afhankelijk zijn van één persoon. Daarom wisselen we elke week van verantwoordelijke, zodat iedereen betrokken blijft. Ik ben verantwoordelijk voor de interne audits en tijdens onze wekelijkse rondes sparren en bespreken we samen nieuwe punten voor verbetering.”

Resultaat en doelen

“In de afgelopen tijd hebben we concrete resultaten behaald en nieuwe doelen gesteld die ons naar succes leiden. Een opgeruimd magazijn was een specifiek en tastbaar doel dat we hebben bereikt. Het is nu prachtig georganiseerd en gestructureerd. Dit heeft niet alleen geleid tot een opgeruimde ruimte, maar heeft ook onze processen vereenvoudigd. Het heeft ons in staat gesteld om meerdere mensen verantwoordelijk te maken voor opbergruimte en kwaliteitscontrole.”

Daarnaast heeft het ook een verschuiving teweeggebracht in de denkwijze en bedrijfscultuur van het magazijn. “We hebben gemerkt dat onze medewerkers, zowel degenen die bekend waren met de 5S-methode als degenen zonder ervaring, nu een andere mindset hebben. Ze begrijpen nu het belang van 5S en passen het toe. Dit heeft geleid tot efficiëntere en slimmere werkplekken. Bovendien heeft de Sunshine Group nieuwe medewerkers aangetrokken, die deze nieuwe cultuur volledig omarmen, een trots team met veel potentie! Zij hebben geleerd om met meer focus naar specifieke aspecten in het magazijn te kijken. Ook hebben ze een sterk gevoel van verantwoordelijkheid ontwikkeld. “Als team zijn we in staat om problemen op te merken wanneer dingen niet correct zijn geplaatst. Als dit gebeurt ondernemen we direct actie om verbeteringen door te voeren.”

Een interessant aspect van onze werkomgeving is de implementatie van specifieke looppaden in het magazijn. “We hebben afgesproken dat het verboden is om buiten deze paden te lopen, tenzij men de juiste werkschoenen draagt. Dit beleid heeft niet alleen te maken met veiligheid, maar het creëert ook een gevoel van structuur en discipline. We hebben gemerkt dat onze medewerkers elkaar hierop aanspreken. We hopen dat dit bewustzijn zich in de toekomst ook verspreid naar andere afdelingen, zoals het kantoor en de salesafdeling.

Het 5S-activatiepakket heeft ons magazijn verbeterd, maar het heeft ook geleid tot een verandering in denk- en werkwijze bij andere afdelingen. Iedereen begint op dezelfde manier te denken en deze nieuwe werkwijze wordt steeds meer geïntegreerd in ons dagelijks werk. Het zorgt voor efficiëntie, verhoogde productiviteit en een gevoel van verantwoordelijkheid bij al onze medewerkers.”

We zijn dankbaar voor het vertrouwen dat Sunshine Group in ons heeft gesteld. Wil je graag op de hoogte blijven van de verdere stappen die we zetten in onze reis naar continue verbetering? Houd ons dan goed in de gaten!

Maak kennis met Sunshine Group

Een gevestigde naam in de vrijetijdssector met meer dan dertig jaar ervaring in de kampeerindustrie. Sunshine Group is trotse eigenaar van de hoogwaardige vrijetijdsmerken: Doréma, Alpenkreuzer en De Waard. Doréma is de specialist als het gaat om caravan-voortenten en luifels. Alpenkreuzer staat bekend als vouwwagen merk zijn kleurrijke hippe vouwwagens. Daarnaast is De Waard gespecialiseerd is in het produceren van hoogwaardige kampeertenten in de B2C en B2B tak. Met ruim 260 werknemers en 6 vestigingen is Sunshine Group volop in ontwikkeling.

Website Sunshine Group

Blijf op de hoogte van het laatste 5S-nieuws

Op de hoogte blijven van 5S-nieuws, actuele ontwikkelingen en innovatieve oplossingen voor een efficiënte, veilige werkplek en optimale werkplekorganisatie? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

MAAK SNEL VERSCHIL MET ONS ACTIVATIE PAKKET!

We hebben nu een 5S activatie pakket waarmee u snel kunt starten tegen lage investering!