Whitepaper 5S uitrol en Lean verbetertrajecten binnen Koninklijke Gazelle

5S whitepaper over de 5S-uitrol en Lean verbetertrajecten binnen Koninklijke Gazelle

Whitepaper:
“Niets draait zo
Soepel als Gazelle” Koninklijke fietsenfabrikant verbetert en verankert productieprocessen met 5S/LEAN

5S Company en Koninklijke Gazelle werken sinds 2014 samen aan het ontwikkelen, integreren en onderhouden van verbetertrajecten. Samen zijn diverse trajecten opgestart en succesvol doorlopen. In dit 5s artikel beschrijven we de LEAN reis van Gazelle, in samenwerking met 5S Company. Per afdeling behandelen we de methoden die zijn toegepast binnen de verschillende verbetertrajecten: het nut en de noodzaak van de onderdelen, hoe zijn deze tot stand gekomen en hoe uit zich dit in praktijk – en wat levert deze verbetering nu daadwerkelijk op? Lees het in ons artikel 5S en lean bij gazelle.

Download hieronder gratis onze 5s whitepaper over lean reis Gazelle.

Nu ook in Engels vertaald! Kies rechtsboven de Engelse taal om whitepaper in Engels te downloaden.

Een soepel samenspel tussen afdelingen
Binnen Koninklijke Gazelle werken 450 betrokken medewerkers dagelijks aan het leveren van kwalitatief hoogstaande fietsen. In de fabriek in Dieren worden fietsen en ebikes gemaakt, en daarin vertrouwt het bedrijf op een ijzersterk samenspel tussen de logistieke voorziening en productieafdelingen.
Wilt u meer hierover lezen en zien? – Artikel 5S en lean bij gazelle

“5S is geschikt voor elke sector. Je haalt verspilling uit processen

“Maar, dat vergt wel energie, trek- en duwkracht. Ook als het even moeilijk is. Als alles functioneert ga je steeds verder. Feitelijk zijn 5S en LEAN boerenverstand. Logisch nadenken. Het is efficiënter en prettiger werken op een logisch ingerichte werkplek. De pragmatische en meedenkende aanpak van 5S Company heeft ons heel goed op weg geholpen. Die aanpak past bij de no-nonsense-mentaliteit van Gazelle. Gewoon gáán.”

“Als manager ben je al snel bezig met de projecten van morgen, terwijl je niet goed kijkt naar wat er vandaag gebeurt en wat er beter kan. Dat hebben wij wel gedaan. Wij luisteren naar de mensen op de werkvloer. Dat zijn onze experts. Zij bouwen de fietsen, zij moeten zo goed mogelijk in staat zijn hun werk te doen. Wij moeten voorzien in een schone, mooie, veilige werkplek en een verbetercultuur.”

Bouke Imenkamp,
Manager Productie Gazelle

5S levert een significante bijdrage aan de manier van werken en de structuur op de afdeling

“De meerwaarde en opbrengsten van de methodiek werden vrijwel direct zichtbaar. Vooral doordat we de mensen hebben overtuigd van het nut en de zin van 5S. Inmiddels weet ik zeker dat veel van mijn teamleden ook thuis alles volgens de 5S-principes hebben ingericht. 5S zorgt voor overzicht en rust. De manier waarop we werken is nu veel eenvoudiger en duidelijker. Daarnaast geef je als bedrijf een ijzersterk signaal af aan klanten en eindgebruikers.”

“De manier waarop we nu werken is eenvoudiger, transparanter en prettiger. Zie het als een vliegwieleffect: als het eenmaal draait, blijft het draaien. De kwaliteit van ons werk is significant gestegen en we doen méér in dezelfde tijd en met hetzelfde aantal handen. Zo waren we in het verleden bijvoorbeeld vier uur bezig met schoonmaken. Door dit proces slimmer in te richten, doen we dit nu binnen twee uur. We werken zó gestructureerd.”

Toon Weekhout
Manager Lakkerij Gazelle

We zijn van 6 lijnen naar 4 lijnen gegaan met zelfde output

“Door het in kaart brengen van de huidige situatie, de issues hierin en de kernoorzaken hebben we met het team een toekomst proces geschetst waarin de verspillingen geëlimineerd zijn. Vervolgens hebben we deze nieuwe lay-out en dit proces geïmplementeerd.”

Inmiddels zijn op de afdeling in plaats van zes lijnen van acht mensen, vier lijnen van acht medewerkers werkzaam. Zonder dat dit ten koste gaat van productiviteit. Sterker nog: de cijfers van de afdeling zijn er alleen maar op vooruitgegaan, terwijl de extra beschikbaarheid en bezetting van medewerkers gebruikt wordt voor het ondersteunen van andere afdelingen in de fabriek. “De kwaliteit en ‘first time right’ van de fietsen is gestegen en de flow, die efficiënter is ingericht, sluit beter aan op de andere afdelingen. Zo profiteert de gehele organisatie van de optimalisatie die door 5S Company in samenwerking met de teams is doorgevoerd.”

Robby Koendjbiharie,
Teammanager Voormontage & Wielassemblage

5S en continu verbeteren gaan hand in hand

“De uitstekende resultaten zijn behaald door een aantal belangrijke kernzaken binnen de samenwerking. Het wederzijds vertrouwen tussen 5S Company en Gazelle is groot, een belangrijk en werkbaar ingrediënt voor behaalde resultaten. Daarnaast heeft Gazelle de tijd genomen voor het invoeren van de nieuwe methodiek. Het eerste jaar stond in het teken van pionieren, het tweede jaar draaide om professionaliseren. Door de medewerkers de methodiek te leren, hebben zij 5S en LEAN eigen gemaakt. En door het realiseren van verbeteringen ontstaat ruimte voor nieuwe verbetertrajecten, altijd met respect voor elkaars situatie en processen.”

Dennis van de Bunt
5S Company
Artikel 5S en lean bij gazelle

Blijf op de hoogte van het laatste 5S-nieuws

Op de hoogte blijven van 5S-nieuws, actuele ontwikkelingen en innovatieve oplossingen voor een efficiënte, veilige werkplek en optimale werkplekorganisatie? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

MAAK SNEL VERSCHIL MET ONS ACTIVATIE PAKKET!

We hebben nu een 5S activatie pakket waarmee u snel kunt starten tegen lage investering!