5S methode en energiebesparing

Besparen op energiekosten? Zo helpt de 5S-methode!

Waarom de 5S-methode voor energiebesparing? Veel industrieën worden hard geraakt door de extreem hoge energieprijzen. De oplopende kosten voor onder meer gas en elektriciteit. Maar ook grondstoffen zoals olie en staal, zorgen binnen de gehele supply-chain voor enorme kostenstijgingen.

Om de toenemende kostenposten waar mogelijk te beperken, zoeken bedrijven massaal naar manieren op te besparen op energiekosten. Werkt de 5S-methode voor energiebesparing? De 5S-methode kan ondernemers wel degelijk helpen bij het verminderen van stroom- en gasverbruik. En uiteindelijk bij het verlagen van de torenhoge rekeningen.

5S-methode voor energiebesparing

5S-methode voor energiebesparing na een grondige analyse van bestaande processen

Industriële organisaties, maar ook bedrijven in de transport- en productiesector en voedingssector, zijn door de torenhoge kosten voor gas en energie gedwongen om kritisch naar de eigen werkomgeving te kijken. Door het analyseren en optimaliseren van bestaande bedrijfsprocessen kunnen op verschillende gebieden aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd worden.

Het implementeren van de 5S-methode helpt bedrijven bij het verminderen van kosten door efficiënter werken. In dit blog geven wij praktische voorbeelden van hoe en op welke manier de 5S-methode bedrijven helpt bij het verlagen van bedrijfskosten in uitdagende tijden.

Voorkom verspilling door efficiënter werken met de 5S-methode

Door het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het implementeren van de 5S-methode kunnen bedrijven verspilling van ruimte, materialen, tijd en verbruik van gas en energie verminderen. De basis van deze besparingen is efficiënter en effectiever werken. De 5S-methode creëert een schone, veilige en ook een goed georganiseerde werkomgeving. Waarin het verbruik van gas en elektriciteit teruggebracht wordt en daarnaast de verspilling waar mogelijk teruggedrongen.

Ontdek de oplossingen van de 5S-methode voor energiebesparing

Signaleren van energieverspilling

5S signaleert energieverspilling. Hierbij kun je denken aan luchtlekkages, waardoor compressoren onnodig aanslaan. Of andere energievretende verspillingen, zoals verouderde lichtinstallaties of machines en apparatuur. Door het signaleren van verstoringen en het slim inrichten van de werkomgeving, wordt snel een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd.

Creëren van ruimtebesparing

De 5S-methode draagt bij aan het efficiënt inrichten en gebruiken van (werk)ruimte. Door de methode toe te passen, wordt het gebruik van beschikbare ruimte gemaximaliseerd. Dit betekent dat er minder ruimte nodig is voor het verrichten van dagelijkse werkzaamheden. Hetgeen bijvoorbeeld de mogelijkheid biedt bestaande magazijnen samen te voegen. Hierdoor wordt de verwarmingsbehoefte verkleind en kan zelfs gekozen worden voor het verhuren van overtollige bedrijfsfaciliteiten. Zo worden organisaties kostenefficiënter ingericht.

Vergroten van productiviteit

Eén van de belangrijkste voordelen van het implementeren van de 5S-methode is het vergroten van productiviteit. Het optimaliseren van (dagelijkse) processen en de manier van werken zorgen hiervoor. Hierna zijn bedrijven dan ook in staat om met hetzelfde aantal medewerkers méér werk te verrichten en te groeien. Zeker binnen de hedendaagse arbeidsmarkt een groot voordeel: het aannemen van nieuwe medewerkers – wat uiteindelijk ‘energie’ kost – is niet of minder noodzakelijk.

Door het vergroten van productiviteit met bestaande (arbeids)middelen worden bovendien de kosten per product verminderd. Tevens is tijdens het productieproces minder gas en/of elektra nodig.

Georganiseerd intern transport

Bij het organiseren van een werkomgeving aan de hand van de 5S-methode hoort ook een veilig en praktisch ‘verkeersplan’ voor intern transport. Aan de hand van een uitvoerige analyse van de werkvloer en werkomgeving worden transport en bewegingen geoptimaliseerd. Waardoor minder afstanden hoeven worden afgelegd en het verbruik van gas en elektra door interne transportmiddelen wordt verlaagd.

Minder overwerk

Door het effectiever uitvoeren van werkzaamheden met 5S is overwerken niet of minder vaak noodzakelijk. Overwerken betekent dat het pand, de werkplaats en het magazijn langer verwarmd en ook verlicht moeten worden. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk, in combinatie met procesverbeteringen, een (avond)shift te reduceren, waardoor de verwarming of machines eerder uitgeschakeld kunnen worden.

5S toepassen binnen uw bedrijf

Bent u overtuigd van de toegevoegde waarde van de 5S-methode voor uw bedrijfsprocessen? Of bent u benieuwd hoe 5S ook u kan helpen bij het realiseren van kostenbesparingen in uitdagende tijden? 5S Company helpt u graag bij veiliger en (kosten)efficiënter werken.

Een 5S-implementatie begint met een Gemba-walk. De ‘ronde over de werkvloer’ is een eerste aanzet om de dagelijkse gang van zaken in kaart te brengen. De Gemba-walk is een diepgaande kennismaking en analyse van de werkomgeving. Waarbij gekeken wordt naar bestaande processen, gereedschap, veiligheid en verbruik. Het doel van de ronde is het in kaart brengen van processen en verspillingen op de werkvloer en het bepalen van verbeterpotentie. Aan de hand van de analyse wordt een effectieve 5S-uitrol ontwikkeld.

De Gemba-walk:

  • Identificeert verspilling van materialen, ruimte en tijd
  • Constateert onnodige transportbewegingen
  • Geeft op hoofdlijnen inzicht in energieverbruik van operationele ruimtes
  • Geeft advies in het vervangen van bestaande (verouderde) machines en apparatuur
  • Draagt bij aan het verminderen van sluipverbruik
  • Vermindert verspilling en verlies door het verbeteren van onderhoud en bedrijfsactiviteiten
  • Minimaliseert verspilling van tijd en maximaliseert werkplekorganisatie
  • Biedt oplossingen voor het verkleinen van omsteltijdreductie waardoor minder draaiuren nodig zijn voor het behalen van productiedoelstellingen

Gaat het lampje al branden? 5S levert energie op!

Wilt u effectief aan de slag met het verlagen van uw gas- en energierekening en tegelijkertijd investeren in efficiënter, effectiever en veiliger werken? Neem dan vrijblijvend contact op met de 5S-specialisten van 5S Company.

Blijf op de hoogte van het laatste 5S-nieuws

Op de hoogte blijven van 5S-nieuws, actuele ontwikkelingen en innovatieve oplossingen voor een efficiënte, veilige werkplek en optimale werkplekorganisatie? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

MAAK SNEL VERSCHIL MET ONS ACTIVATIE PAKKET!

We hebben nu een 5S activatie pakket waarmee u snel kunt starten tegen lage investering!