Meten is weten bij Conrad Stanen!

Meten om te weten wat te verbeteren om de groei te kunnen realiseren.

In de afgelopen 5 jaar groeide het bedrijf uit Emmeloord van bijna 20 naar 75 medewerkers en beschikt het na twee grote verbouwingen over 750 m² productieoppervlakte en een verkoop- en servicekantoor in Duitsland. Een indrukwekkende groei die de optimalisatie van processen noodzakelijk maakt. Waar voorheen iedereen op de hoogte was van ieder onderdeel binnen het proces, wordt nu in afdelingen gewerkt. Kennis en updates moeten worden vastgelegd. Het doel blijft om met dezelfde gedrevenheid en innovatieve kracht nieuwe grondboormachines te kunnen ontwikkelen en leveren. Op tijd en met dezelfde uitzonderlijke kwaliteit.

Waarom 5S / CI bij Conrad Stanen?

“Wij nemen, net zoals 5S / CI Company, de mensen op de vloer als basis. Vanuit daar bouwen we onze processen op. De organisatie wordt bottum-up gevormd, met als direct voordeel dat de werkmethoden direct worden verbeterd en de werkmotivatie wordt versterkt”, aldus Gert-Jan Karman, General Manager van Conrad.

Om de efficiency blijvend te kunnen optimaliseren en tegelijkertijd focus te kunnen houden op de core business, vroeg Conrad de hulp van 5S-Company en CI-Company. De doelstelling: het minimaliseren van verspillingen en – daarmee – de doorlooptijd. Een prachtige uitdaging in de dynamische wereld van de machinebouw, waar we graag onze tanden in zetten.

De implementatie van de CI uitrol

De implementatie bij Conrad bestaat uit 2 fases. Het meettraject en de vastlegging van de huidige processen én het bepalen en uitrollen van de benodigde ingrediënten om de doelen te bereiken met inzet van de juiste lean tools. Fase 1 is afgerond. Samen met de Teamleider en Gert-Jan Karman hebben we gekeken naar hoe de processen op dat moment verliepen. Wat zijn de problemen en verspillingen waar de werkvloer tegenaan loopt? Hoe blijven we groeien, borgen we continuïteit en hoe gaan we met de vraag van de markt mee? Na iedere meting werden de grootste bottlenecks getackeld, geanalyseerd en meegenomen in het plan van aanpak voor het complete verbetertraject.

“CI Company gebruikt daarvoor een unieke en praktijkgerichte methodiek waarbij iedereen op de werkvloer wordt betrokken” aldus Karman. “Wekelijks werden we meegenomen in de updates en werden de teams getraind in het signaleren en rapporteren van verspilling op ieder niveau in het proces. De uitkomsten van de metingen zijn inmiddels aan het team en de directie gepresenteerd en met de quick-win-inzichten zijn we zelf aan de slag gegaan.”

Meten om te verbeteren bij Conrad Stanen

“Door fase 1 hebben we inzicht gekregen in hoe we dingen kunnen verbeteren. Ook werd duidelijk dat we op bepaalde vlakken meer kennis nodig hadden en dat betekende gerichte interne trainingen. Het mooie is dat onze kennis- en verbetertrajecten nu synchroon lopen” vertelt Gert-Jan Karman. “Samen met 5S/CI zijn we bezig met de tweede fase: het bedenken en implementeren van verbeteringen, nieuwe maatregelen en de keuze van gerichte lean tools om daarmee te helpen. We focussen op drie onderwerpen: het elimineren van rework, deadline & milestone planning en training & implementatie.  Zo bepalen we stap voor stap de manier van werkuitvoering en werkplekorganisatie (5S).”

De grote uitdaging volgens Conrad? “De mensen op de werkvloer meenemen! Zij moeten zelf de verbetermogelijkheden aandragen, bewust zijn dat zij invloed hebben op het proces. De verbeteringen moeten vervolgens zichtbaar zijn en voelbaar voor de mensen in het proces. Zonder die positieve draagkracht vanuit het team is het namelijk onmogelijk verbeteren. Daarom is het mooi om te zien hoe CI-Company daarbij ondersteunt. Met name de toegankelijkheid, het kunnen levelen op ieder niveau binnen de organisatie en het praktijkgericht kunnen denken en doen, zijn van onschatbare waarde. Je moet een kameleon zijn om al die onderdelen te beheersen, en dat bewijst CI-Company te zijn.”

Conrad, bedankt voor jullie vertrouwen! Ben je benieuwd naar resultaten van fase 2 en de vervolgstappen in deze lean reis? Houd ons dan goed in de gaten. 

Wat doet Conrad Stanen?

Conrad Stanen BV is een innovatieve, internationaal georiënteerde organisatie uit Nederland met meer dan 100 jaar ervaring in het ontwerpen en produceren van klantspecifieke verticale grondboorinstallaties en onderdelen. Doordat Conrad continu in beweging is, valt er altijd iets te verbeteren.

Blijf op de hoogte van het laatste 5S-nieuws

Op de hoogte blijven van 5S-nieuws, actuele ontwikkelingen en innovatieve oplossingen voor een efficiënte, veilige werkplek en optimale werkplekorganisatie? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

MAAK SNEL VERSCHIL MET ONS ACTIVATIE PAKKET!

We hebben nu een 5S activatie pakket waarmee u snel kunt starten tegen lage investering!