Het kopen van een fiets moet een beleving zijn

5S Company helpt het ‘merk’ Ben de Ruiter Tweewielers groeien. Het kopen van een fiets moet een beleving zijn.

Ben de Ruiter Tweewielers is een begrip in Nijkerk. Het fietsplezier begint bij deze fietsspecialist al voordat de eerste meters gemaakt zijn. 5S Company en CI Company zijn vanaf het begin van de fietsenzaak betrokken bij het neerzetten van een goede werkplekorganisatie. Eerst in een adviserende rol, vervolgens in een uitvoerende rol. “Ik was in de eerste plaats fietsenmaker, geen ondernemer. Door het leggen van een sterke basis samen met 5S Company, zijn we in staat om uit te breiden en de klantbeleving centraal te stellen.”

Samenwerking

De samenwerking tussen beide bedrijven is ontstaan uit een wederzijdse passie voor ondernemen. Een (toevallig) gesprek over het starten van een bedrijf, kreeg al snel een vervolg. “We hebben samen flink wat uurtjes aan de keukentafel doorgebracht”, zegt Dennis van de Bunt van 5S Company. “We hebben Ben geholpen met het schrijven van het businessplan en een financieel plan voor zijn onderneming. Dat werd in één keer geaccepteerd door de bank. Daarna zijn we begonnen met bouwen.”

Het fundament van de fietsenspeciaalzaak is exclusiviteit, zegt Ben de Ruiter. “Het mooiste van het hele verhaal is misschien wel de eerste vraag die Dennis mij stelde. ‘Stel ik woon in Nijkerk, ik heb geld te besteden en wil een ontzettend mooie fietsen kopen, waar kan ik dan terecht?’. Geen idee, zei ik. ‘Nou bij jou dus, Ben!’.”

Het kopen van een fiets moet een beleving zijn

De Ruiter besloot zich te richten op e-bikes in het hogere segment. “Ontzettend mooie fietsen, maar wel met een prijskaartje. Dus dat betekent dat de verwachtingen van klanten hoog zijn. Mensen kopen niet alleen een fiets, maar ook een beleving. En dáár is onze winkel op ingericht.”

De basisprincipes van de 5S-methode en LEAN-werken zorgen ervoor dat deze hoge standaarden – op het gebied van netheid, voorraadbeheer, veiligheid en efficiëntie – dagelijks gehandhaafd blijven. “Ik kan er een heel mooi verhaal van maken, maar het gaat om simpele dingen. Zaken die je helpen bij het in stand houden van hoge kwaliteitsstandaarden. Als je iets gebruikt, leg je het terug. Als je klaar bent met je klus, ruim je op. En doordat we scherp naar het voorraadbeheer kijken, zijn alle benodigde onderdelen altijd voorhanden.”

“5S Company en CI Company kijken verder dan alleen werkplekorganisatie. We geven bedrijven en ondernemers ook gericht advies, in elk stadium”, zegt Van de Bunt. “Elk moment is een goed moment om te starten met een verbeterreis. Het gaat ons erom dat wij ondernemers helpen bij het organiseren, valideren en verbeteren van dagelijkse processen. Deze oplossingen kun je niet alleen in elke sector toepassen, maar ook in elk stadium.”

Eigen merk racefietsen

Door het vertrouwen in bestaande processen – en aangejaagd door de groeiende vraag van klanten – besloot Ben uit te breiden. Hij kocht het naastgelegen pand aan. “We zijn gestart met het verkopen van een eigen merk racefiets. Verkochten we eerst alleen fabrieksfietsen, met beperkte personalisatie-opties, door het ontwikkelen van een eigen merk konden we racefietsen volledig naar de wens van onze klanten samenstellen. Helemaal op maat en in elke gewenste kleur.”

Ook deze plannen werden aan de keukentafel gesmeed. “Samen met Dennis heb ik een plan gemaakt. Voor het pand, maar ook voor het product”, gaat Ben verder. De racefietsen kregen een eigen showroom en een aparte werkplaats – duidelijk zichtbaar doordat deze is voorzien van een glazen wand. “We kunnen onze klanten de kale frames en de groepsets laten zien. Ook zien zij met eigen ogen hoe de fiets wordt opgebouwd. Zo wordt het écht ‘jouw’ fiets. We sturen klanten foto’s toe van het proces om de beleving net iets specialer te maken.”

De werkplek – een strakke, witte afdeling – heeft wat weg van een laboratorium. “We lopen nog net niet met lange witte jassen rond”, grapt Ben. Het hoort bij het plan dat Ben samen met 5S Company ontwikkelde. “Een stukje logisch nadenken, maar je moet het wel zien.” De werkplekken, in totaal zijn het er drie, zijn goed georganiseerd en ogen opgeruimd. “Als wij soms denken dat het een zooitje is dan roepen mensen nog steeds: ‘Wat is het hier netjes!’. Doordat je zo’n uitstraling hebt, leg je de verwachtingen van mensen heel hoog. Die moet je waarmaken. Aan de andere kant kun je hierdoor een goed uurloon rekenen. Je presteert beter, simpelweg omdat je alles op orde hebt. Zowel qua organisatie en indeling als qua inrichting. Overal zit een idee achter.”

‘Hier ga je naam mee maken’

“De racefiets wordt voor de neus van de klant geproduceerd”, zegt Dennis. “Exclusiever kan bijna niet. Het frame wordt geleverd in de kleur die de klant kiest en de fiets wordt met handschoenen aan in elkaar gezet. De klant ziet de fiets tot leven komen. Dat is uniek, dat doet niemand. ‘Hier ga je naam mee maken’, zei ik direct tegen Ben.”

De coronapandemie en andere wereldwijde tegenslagen zetten verschillende industrieën stevig onder druk. Het tekort aan onderdelen stapelde zich snel op, onder meer door leveringsproblemen en een tekort aan grondstoffen. Terwijl de vraag naar nieuwe fietsen bleef stijgen. “Het inkopen van groepsets en afgewerkte frames voor racefietsen was een drama. Daar hebben we iets op gevonden. Door het inkopen van losse, ongelakte frames waren we in staat onze voorraad op orde te brengen. Na het doen van de fietsmeting stuurden we het gewenste frame terug naar de producent om het frame te laten lakken. Zo waren we in staat snel te leveren, ondanks alle uitdagingen.”

De fietsindustrie blijft in beweging, verwacht Ben. “Ook in 2023 verandert de markt weer. Nu krijgen we te maken met een ander probleem. Doordat er in coronatijd ruimer werd ingekocht, in de hoop dat je in elk geval een deel van de bestelling zou ontvangen, krijg je nu óf de complete bestelling binnen óf puilt de voorraad van leveranciers straks uit. En dat zet de cashflow van zo’n leverancier stevig onder druk. Wij hebben er in elk geval vertrouwen in dat we, door onze manier van werken en de 5S-methode, in staat zijn om dagelijks topprestaties te leveren.”

Van de Bunt: “Ben heeft het vermogen om te anticiperen op de markt. We bedenken samen oplossingen en Ben gaat hier vol energie mee aan de slag. Het is mooi om te zien dat we mensen helpen vanuit een passie voor ondernemen en dat dit gezien, gewaardeerd en uitgevoerd wordt.”

Ben de Ruiter Tweewielers

Ben de Ruiter Tweewielers is een jonge fietsenzaak van Nijkerk, in oktober 2015 zijn de deuren geopend.
Merkdealer van uitsluitend kwaliteitsmerken. Daarnaast dealer van een eigen merk BdR Bikes en Gears. Dit zijn racefietsen die samengesteld worden met uitsluitend hoogwaardige producten.

Blijf op de hoogte van het laatste 5S-nieuws

Op de hoogte blijven van 5S-nieuws, actuele ontwikkelingen en innovatieve oplossingen voor een efficiënte, veilige werkplek en optimale werkplekorganisatie? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

MAAK SNEL VERSCHIL MET ONS ACTIVATIE PAKKET!

We hebben nu een 5S activatie pakket waarmee u snel kunt starten tegen lage investering!