5S traject – Textaafoam

Waarom 5S bij Textaafoam

Textaafoam is in 2019 verhuisd naar een prachtig nieuw pand in Tilburg. De perfecte kans voor een ‘frisse’ start. Een start waarbij Textaafoam deze nieuwe locatie 5S proof wilde maken. Hier lees je meer over de 5S implementatie bij Textaafoam.

Voor de verhuizing waren er 2 locaties, wat soms voor verwarring zorgde wat voorraad en bezorgingen betreft. Er was veel onnodig materiaal en geen duidelijke standaard werkwijze met als gevolg regelmatig schade aan (kwetsbare) stoffen.

Met deze frisse start wilde Textaafoam naar een werkplek die veilig, standaard en opgeruimd is. Vandaar de 5S implementatie bij Textaafoam. Voor de verhuizing is er een enorme slag geslagen met het sorteren van onnodige en nodige materialen. Alleen noodzakelijke materialen zijn verhuisd.

Op de nieuwe locatie wordt gebruik gemaakt van een robotsysteem dat geprogrammeerd de juiste stoffen uit het magazijn haalt voor het maken van coupons. Het daadwerkelijk maken van de coupons is nog handwerk. Zo ook het verzamelen van orders voor klanten en het uitladen en opslaan van nieuwe voorraden. Mooie processen voor een standaard werkwijze die afwijkingen reduceert en de efficiëntie verhoogd.

de 5S uitrol

Door de verhuizing hadden we een voorsprong met de 1e 2 S’en: scheiden en schoonmaken. Veel onnodige materialen waren niet meeverhuisd en doordat de locatie nog zeer nieuw was, was deze ook relatief schoon. Toch zal het niemand verbazen dat we ook nu spullen vonden voor in het rode label gebied en zich links en rechts al wat stofwolken verzamelden.

De uitdaging zat voornamelijk in het schikken. Wat is nu de beste plek voor de verschillende materialen en hoe creëren we flow in een blanco canvas? We zijn in groepjes opgesplitst om per afdeling te brainstormen wat loop- en beweegroutes zijn en aan de hand daarvan flow kan ontstaat op de werkvloer. Vervolgens hebben we per afdeling een plattegrond ingetekend van de gewenste situatie en zijn de medewerkers hiermee gaan oefenen.

Helaas kwam tussen dag 1 en dag 2 het bericht van corona en de maatregelen naar voren. Hierdoor hebben we de 2e dag langere tijd uit moeten stellen. Achteraf bleek dit een voordeel te hebben: de medewerkers waren meer gewend aan de nieuwe omgeving en hadden concretere ideeën over de benodigde flow en bijpassende inrichting per afdeling.

Tijdens dag 2 hebben we de indelingen definitief gemaakt met tape en afspraken gemaakt over de nieuwe standaard. Tijdens de nazorg is er aandacht besteed aan de dagstart, 5S voortgang besprekingen, borging en verdere implementatie van 5S.

Wat doet textaafoam

Textaafoam is een familiebedrijf dat een groot assortiment aan stoffen inkoopt, opslaat en uitlevert.

Ze zijn gevestigd in Tilburg en leveren zowel coupons stof als grote voorraden.

Ook hebben ze een experience center waar de klant de stoffen live kan ervaren.

Website Textaafoam

Ervaring textaafoam met de 5S uitrol

Het lijkt simpel, een vaste plek bedenken, tapen en terugzetten. Maar dat is het niet. Er komt meer kijken bij een goede uitrol en het meekrijgen van de mensen om het gewenste resultaat te behalen. Want wat is nou echt de beste plek voor materiaal en hoe werk je het meest efficiënt? Je ziet de punten soms niet langer omdat je er al zo vaak langs loopt.

Het was even zoeken naar de juiste vorm, ook gezien de maatregelen rondom corona. Maar na overleg is hier een goede oplossing voor gevonden en zijn er mooie stappen gezet met 5S. Er is een duidelijke standaard neergezet op de werkvloer en er zijn mooie doelen bepaald om naar het volgende niveau te komen.

Blijf op de hoogte van het laatste 5S-nieuws

Op de hoogte blijven van 5S-nieuws, actuele ontwikkelingen en innovatieve oplossingen voor een efficiënte, veilige werkplek en optimale werkplekorganisatie? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

MAAK SNEL VERSCHIL MET ONS ACTIVATIE PAKKET!

We hebben nu een 5S activatie pakket waarmee u snel kunt starten tegen lage investering!