Continu verbeteren en groeien met 5S bij AFPRO Filters

Stap voor stap naar succes: ontdek hoe AFPRO Filters continu verbetert en groeit met 5S

AFPRO Filters is opgericht in de jaren 70 en gegroeid op de kracht van de mensen. Joachim le Loux, Warehouse & Distribution manager bij AFPRO Filters vertelt waarom en hoe ze hun verbeterprocessen stap voor stap hebben verfijnd met de kracht van 5S. Benieuwd hoe ze 5S met onze hulp in alle lagen binnen AFPRO hebben geïmplementeerd en hun medewerkers enthousiast hebben gemaakt (én weten te behouden)? Lees dan snel verder en laat je vooral inspireren!

WAAROM 5S BIJ AFPRO FILTERS?

AFPRO Filters is opgericht in de jaren 70 en gegroeid op de kracht van de mensen, in plaats van gestroomlijnde systemen en procedures. Iedereen deed alles vanuit zijn eigen kunnen en zijn eigen weten. Hoewel deze aanpak lange tijd effectief was, liep hij vast bij de komst van nieuwe medewerkers. Om deze uitdaging aan te pakken kregen wij de kans om AFPRO Filters te ondersteunen met onze 5S-expertise. Door de implementatie van de 5S methode.

“Ons doel was glashelder: iedereen moest precies weten waar ze hun benodigdheden konden vinden en hoe onze processen liepen. We streefden naar efficiëntie om orders sneller te kunnen verwerken en onze klanten sneller te bedienen. Het was cruciaal dat elke medewerker dit begreep – dat ze inzagen hoe deze veranderingen niet alleen belangrijk waren, maar ook tastbare resultaten opleverden”, aldus Joachim le Loux, Warehouse & Distribution manager bij AFPRO Filters.

Een vliegende start in Nederland en Polen

We zijn direct van start gegaan en hebben een krachtige kick-off gegeven bij AFPRO in zowel Nederland als Polen. Terwijl Polen al behoorlijk gestructureerd was (met zo’n 50% van het proces voltooid), bevond AFPRO Filters in Nederland zich nog in een vroeg stadium, misschien rond de 10%. Tijdens de kick-off lag de focus bij AFPRO op twee belangrijke vragen: Wat houdt 5S eigenlijk in en waarom is het relevant? Daarna hebben we samen een nieuw kernteam samengesteld, bestaande uit vier teamleiders en drie medewerkers van de werkvloer. “We wilden graag mensen bij het kernteam betrekken die op voorhand al enthousiast waren en het nut ervan inzagen om andere medewerkers te inspireren”, aldus Joachim.

Van onbekend naar essentieel in kleine stappen

“Onder leiding van Miranda Suijkerbuijk (van 5S Company), die met vastberadenheid en expertise het voortouw nam, werd het 5S-traject geactiveerd en geïnspireerd. Om bewustwording te creëren onder de medewerkers bij AFPRO Filters heeft 5S-Company telkens een klein stukje van het proces aangepakt en dit zo klein mogelijk gemaakt. Vervolgens hebben we samen met de medewerkers gekeken naar deze kleine stappen, zodat het voor iedereen begrijpelijk was. “In het begin vonden werknemers op de vloer het een beetje eng, omdat ze dachten dat het te omvangrijk was en dat het een verspilling van tijd en geld zou zijn, maar met de steun Miranda en van het management konden we dit relatief snel en goed uitrollen.”

Bewustwording onder de medewerkers

“Als ik terugkijk en uitleg hoe we de huidige werkwijze vorig jaar deden, kijken ze me met verbazing aan. Doordat 5S-Company ons doelgericht met 5S aan de slag liet gaan, kwamen we erachter hoeveel kleine dagelijkse inefficiënties er eigenlijk waren. Als twaalf mensen elk identiek handelen, zonder het grotere plaatje te zien, verspillen we kostbare tijd. Maar door één persoon een half uurtje te laten investeren, boeken we direct winst en kunnen we efficiënter werken vanaf ’s ochtends vroeg.

Als leidinggevende is het onze taak om de principes van 5S levendig te houden, te stimuleren en te controleren, omdat dit niet vanzelf gaat. Gelukkig zien we dat mensen sneller oppikken wat er moet gebeuren en begrijpen waarom het belangrijk is. Door medewerkers te betrekken en hun ideeën te belonen, vergroten we de betrokkenheid en motivatie. Een voorbeeld hiervan is het uitreiken van bol.com bonnen tijdens onze dagelijkse besprekingen voor goede ideeën. Op deze manier laten we onze waardering blijken voor hun inzet en moedigen we anderen aan om ook bij te dragen aan verbeteringen.

Recentelijk zijn we overgestapt naar groepen van 10-15 mensen voor de dagelijkse opstart, in plaats van één grote groep van 50″, deelde Joachim zijn recente aanpassing. “Dit maakt het veel interactiever en efficiënter. Mensen voelen zich vrijer om te praten in kleinere groepen, waardoor we sneller kunnen aanpassen en controleren.”

“Uit de groep kwamen zeer positieve ervaringen naar voren over zowel 5S-Company als de 5S-uitrol“, vertelde Joachim. ” Met een pragmatische aanpak en vol enthousiasme wist 5S-Company ons in beweging te brengen. Hun hands-on benadering en duidelijke communicatie maakten het proces effectief en stimulerend. Vooral voor logistieke taken bleek dit de meest effectieve benadering. Het feit dat het praktische aspect goed was geïntegreerd en dat er actief op de werkvloer werd gewerkt, werd als bijzonder prettig ervaren.”

Het resultaat en de vervolgstappen

“Als eindverantwoordelijke ken je het gevaar van de dagelijkse drukte maar al te goed. Het is zo gemakkelijk om het belangrijke te laten vervagen in de waan van de dag. Ook ik betrapte mezelf erop: “Oh, Miranda Suijkerbuijk (van 5S-Company) komt volgende week al. Wat hebben we eigenlijk gedaan de afgelopen 12 weken?” En dan besef je plotseling dat er eigenlijk niets is gebeurd, net als wanneer je vijf minuten voor een examen begint te studeren. Dat is niet de weg die we willen bewandelen, en het heeft geen zin. Gelukkig hebben we dankzij Miranda in die eerste periode geleerd dat het een dagelijks proces moet zijn en dat is precies wat ook de meeste energie kost om te handhaven.”

Ondank dat de resultaten lastig meetbaar zijn, ziet Joachim duidelijk verschil! “De efficiëntie stijgt aanzienlijk. Je ziet het in de processen; mensen grijpen niet meer mis naar producten, er is een gevoel van rust en regelmaat. Alle werktafels zijn uniform, geen rommel of chaos meer. Het maakt het mogelijk om medewerkers te vervangen, in plaats van dat ze vastzitten aan een eigen werktafel. Het is veel efficiënter en rustiger geworden voor iedereen, dankzij de stimulerende aanpak van 5S-Company.”

Continu verbeteren en groeien met 5S

AFPRO Filters zit momenteel in de borgingsfase. “De volgende stap is het standaardiseren en handhaven van deze verbeteringen in onze processen. Hierbij komt weer de menselijke factor sterk naar voren. Mensen zijn eenmaal moeilijker aan te passen dan een lijn op de vloer of een tafelindeling. Wat mij persoonlijk aanspreekt is dat deze veranderingen vanuit de medewerkers zelf zijn voortgekomen. In grote organisaties komt vaak een extern persoon om zaken te veranderen, maar voor ons, als klein bedrijf, zou dat niet hebben gewerkt. Hoewel het misschien langer duurt en niet alles onmiddellijk kan worden veranderd, is het belangrijk dat dit proces open en toegankelijk is voor ons allemaal. Het past bij wie we zijn en wat we willen bereiken.”

De gouden tip van Joachim: Wees je bewust van het feit dat verandering altijd iets oplevert!

“Het is gemakkelijk om vast te blijven houden aan vertrouwde processen, maar dat kan leiden tot bedrijfsblindheid. Met een 5S of Lean benadering kunnen we altijd streven naar verbetering en efficiëntie. Het is een voortdurend proces van nieuwe inzichten en aanpassingen, wat essentieel is voor groei en succes. Dus schakel hulp in van experts en blijf alert, zelfs voor de kleine details, want die kunnen uiteindelijk het verschil maken tussen stilstaan en vooruitgaan.”

We zijn dankbaar voor het vertrouwen dat AFPRO Filters in ons heeft gesteld. Wil je graag op de hoogte blijven van de verdere stappen die we zetten in hun reis naar continue verbetering? Houd ons dan goed in de gaten!

Maak kennis met AFPRO Filters

Iedereen heeft recht op schone lucht. AFPRO Filters produceert en distribueert filters en oplossingen voor luchtfiltratie. Sinds de start in 1979, heeft AFPRO Filters een leidende rol verworven op de internationale markt voor luchtfiltratie. Met verkoopkantoren in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Australië en Finland en een uitgebreid internationaal dealernetwerk, zijn hun filters wereldwijd verkrijgbaar.

Website AFPRO Filters

Blijf op de hoogte van het laatste 5S-nieuws

Op de hoogte blijven van 5S-nieuws, actuele ontwikkelingen en innovatieve oplossingen voor een efficiënte, veilige werkplek en optimale werkplekorganisatie? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

MAAK SNEL VERSCHIL MET ONS ACTIVATIE PAKKET!

We hebben nu een 5S activatie pakket waarmee u snel kunt starten tegen lage investering!